Noe vi kan hjelpe deg med?

Spørsmål & svar

Nedenfor har vi prøvd å besvare noen av de mest vanlige spørsmålene vi blir stilt. skulle du allikevel ikke få svar på det du lurer på oppfordrer vi deg til å ta direkte kontakt med oss. Vi svarer mer enn gjerne på dine spørsmål!


Det varierer hvor ofte man bør gå til tannlegen. Noen er veldig flinke til å ta vare på tennene sine, får lite tannstein og har lite problemer, og da holder det med å gå 1 gang i året. Andre opplever at de til stadighet får nye hull og at tannsteinen hoper seg opp. Det kan det være lurt å gå oftere. Enkelte med tannkjøttsykdom går fra 4 til 8 ganger i året og får renset tennene.

Det kommer veldig an på hvor mye tannstein man får. Noen får mye tannstein raskt, og noen får tannstein som legger seg under tannkjøttet, såkalt subgingival tannstein. Denne bør renses bort oftere, og man bør da gå hver 3. måned til man ser at det ikke hoper seg opp, og til man ser at tannkjøttet forblir friskt.

Det er flere årsaker til at det kan begynne å ise i tenner. De aller fleste opplever ising fra tid til annen, og det trenger ikke være snakk om et hull selv om det iser. Ising kan skyldes at man har slitt og tynn emalje pga. syreskader, pusseskader, slitasjeskader eller at man har fått et nytt hull. Det kan også ise i tennene etter enkelte prosedyrer utført hos tannlege, men dette er sjeldent. Det trenger ikke å bety at det er noe galt, men kan være greit å få sjekket ut dersom isingen er av det intense slaget.

Visdomstenner i underkjeven kan ofte ligge svært dypt. Det at en visdomstann ligger dypt vil si at den ikke har brutt frem pga. plassmangel i kjeven. Dette resulterer ofte i at tannen blir liggende å stange mot 12-årsjekselen, og den ligger da ofte tippet. I enkelte tilfeller kan visdomstannen komme opp helt horisontalt og i fullstendig feil retning. Røttene til disse visdomstennene ligger da i noen tilfeller svært nær en nerve som ligger inne i kjeven vår. Denne nerven heter nervus alveolaris inferior og den forsyner blant annet underleppen på høyre eller venstre side. I tilfeller der roten på visdomstannen og nerven krysser hverandre, kan de være at man må ta en CBCT (3D-røntgen) for å kartlegge eksakt hvordan nerven går. En svært sjelden gang kan denne nerven bli skadet under operasjon. Det er blant annet en av grunnen til at vi anbefaler å fjerne visdomstenner når man er under 25 år, da denne nerven har større sjanse for tilheling dersom den blir skadet. En nerve som blir skadet vil kunne gi nummenhet og ubehag, men dette er som sagt svært sjeldent, og et 3D-bilde på forhånd gir oss all informasjon vi trenger om nervens plassering.

Det er flere årsaker til at det kan begynne å ise i tennene. De aller fleste opplever ising fra tid til annen, og det trenger ikke være snakk om et hull selv om det iser. Ising kan skyldes tynn emalje, pusseskader, slitasjeskader eller hull. Det kan også ise i tennene etter enkelte prosedyrer utført hos tannlege, men dette er sjeldent. Det trenger ikke å bety at det er noe galt, men kan være greit å få sjekket ut dersom isingen er av det intense slaget.

Overordnet er det 2 grunnet til at man må rotfylle tenner. Den ene årsaken til at en tann må rotfylles, er for hindre infeksjon. Den andre årsaken er for å stanse en allerede tilstedeværende betennelse. I de tilfellene der vi rotfyller for å hindre infeksjon, er det ofte et dypt hull eller en dyp fylling som er årsaken. Dersom det er snakk om en tilstedeværende betennelse, kan denne enten være en helt symptom- og smertefri betennelse som har stått en stund, eller den kan melde seg som akutt tannverk med kraftige smerter. Dette kan typisk skje kort tid etter man for lagt en fylling eller satt på en krone.

Det er flere grunnet til at man bør ha krone på en rotfylt tann. Det ene handler om svekkelse av tannen pga. rotfyllingen. En rotfylt tann er en tann uten nerver (nervene er fjernet) og i forbindelse med at nervene har blitt fjernet, har man hulet ut rotkanalene. Dette svekker tannen betraktelig og gjør tannen skjør. Rotfylte tenner er ofte tenner som er hardt behandlet. De har hatt store hull tidligere og har ofte store fyllinger som en konsekvens av dette. Styrken til en tann avhenger av gjenværende frisk tannsubstans. Dersom det er mye tannsubstans som er spist opp av bakterier og tidligere boret bort, bør man ha en så sterk restaurering som overhodet mulig. En krone er en restaurering som tåler mye og som skaper de beste premissene for å sikre overlevelsen til den rotfylte tannen.

Det er flere grunnet til at man bør ha krone på en rotfylt tann. Det ene handler om svekkelse av tannen pga. rotfyllingen. En rotfylt tann er en tann uten nerver (nervene er fjernet) og i forbindelse med at nervene har blitt fjernet, har man hulet ut rotkanalene. Dette svekker tannen betraktelig og gjør tannen skjør. Rotfylte tenner er ofte tenner som er hardt behandlet. De har hatt store hull tidligere og har ofte store fyllinger som en konsekvens av dette. Styrken til en tann avhenger av gjenværende frisk tannsubstans. Dersom det er mye tannsubstans som er spist opp av bakterier og tidligere boret bort, bør man ha en så sterk restaurering som overhodet mulig. En krone er en restaurering som tåler mye og som skaper de beste premissene for å sikre overlevelsen til den rotfylte taEt sting som faller ut etter operasjon er sjelden et problem. Vår kirurg syr svært mange tynne og små sting, så at ett sting faller ut, er sjelden et problem. Dersom sårflatene spriker, kan det være fint om du tar kontakt. Dersom alt føles greit og det har gått en stund siden du gjennomgikk operasjon, er dette sjeldent et problem. Det kan uansett være greit å ta en telefon slik at vi kan få en prat med deg.nnen.

Tannlegebehandling i Norge oppleves kostbart for mange. I Norge er vi godt vant med et svært robust og velfungerende helsevesen. Dessverre er det lite statlig støtte av folks behov for tannbehandling. Et besøk hos legen koster en brøkdel av et tannlegebesøk, og det er fordi store deler av legebesøket finansieres av staten. Det finnes noen punkter i Folketrygden som utløser rett til stønad til tannbehandling, men dette er svært begrenset. Vi i Fjord Dental har direkteoppgjør med Helfo, noe som betyr at vi søker refusjon for deg i de tilfeller du har krav på dette.

Kofferdam er en gummiduk vi benytter i en rekke prosedyrer hos tannlegen. Kofferdamduken gjør at vi enkelt kan ha kontroll på fuktighet i munnen. Det holder spytt, blod og luktfuktighet borte fra tannen. Mange av de materialene vi benytter oss av til å reparere tenner er svært fuktsensitive. En kofferdam er ofte helt essensielt for å gi deg den beste kvaliteten på sluttproduktet.

Det kan være flere årsaker til at man blir anbefalt å fjerne visdomstenner. Vi fjerner visdomstenner på 2 indikasjoner.
Den ene indikasjonen er såkalt profylaktisk (forebyggende) fjerning. Vi fjerner visdomstenner forebyggende dersom man er mellom 18 og 25 (30) år. Man ønsker å fjerne visdomstenner forebyggende i de tilfellene der tannen bryter frem helt feil eller i tilfeller der tannen aldri vil bryte helt frem. Dette er for å forebygge at det oppstår store hevelser eller smerter på sikt.
Den andre indikasjonen er terapeutisk fjerning. Terapeutisk fjerning innebærer å fjerne tenner med store hull, betennelse i tannkjøttet rundt visdomstannen eller i tilfeller der det foreligger store hevelser pga. en visdomstann som ikke har brutt helt frem. Det er normalt med noe ubehag idet visdomstennene bryter frem, men ta kontakt dersom du opplever gjentatt ubehag fra visdomstennene over tid.

Ønsker du å bestille time?

Ønsker du å bestille time?

BESTILL TIME