Kirurgisk fjerning av tenner

Enkelte ganger er det nødvendig å fjerne tenner kirurgisk. Årsaken til at man noen ganger må fjerne en tann kirurgisk er at disse tennene ofte kan være vanskelige å fjerne på ordinær måte.

Kort informasjon

Det er flere årsaker til at noen tenner må fjernes kirurgisk:

  • Tenner som er delvis brutt frem (slik som en visdomstann)
  • Tenner med lange røtter som sitter godt.
  • Tenner som er oppspist av bakterier der kun roten sitter igjen.
  • Rotfylte tenner som sitter godt

Å fjerne en tann kirurgisk vil si:

  • At man må legge et lite snitt i tannkjøttet
  • Ofte deler opp tannen for å forenkle fjerningen
  • Fjerner noe ben rundt tannen for å enklere få den ut
  • Syr igjen etter at tannen er fjernet.

Behandlingstid

Fra 30 minutter til 60 minutter

Omfang

Normalt

Beroligende før behandling?

Det å fjerne tenner kirurgisk er noe man gjør svært sjeldent. Noen synes at et kirurgisk inngrep i munnhulen kan virke skremmende, noe vi har full forståelse for i Fjord Dental. Dersom du gruer deg veldig, kan det være fornuftig å vurdere en beroligende tablett før operasjon

Gjennomføring

Dersom du skal fjerne en tann kirurgisk, er du mest sannsynlig henvist fra din allmenntannlege til oss. Eller du er pasient hos Fjord Dental. Du kommer da til en spesialist innen oral kirurgi og oral medisin for å fjerne visdomstannen din.

1. Gjennomgang av inngrepet

Først må vi forsikre oss om at du har fått tilstrekkelig informasjon om inngrepet og hva det innebærer.

2. Klargjøring før bedøvelse

Først kartlegger vi om du er redd for sprøytestikk eller ikke. Er du en av de som synes bedøvelse går fint, så går vi videre til selve prosedyren. For deg som har tannlegeskrekk, skreddersyr vi et tilpasset opplegg.

3. Bedøvelsen

Dersom du er klar for bedøvelse, så bruker vi lokal bedøvelse for å fjerne tenner kirurgisk.

4. Sjekk av bedøvelsen:

Vi sjekker så at bedøvelsen fungerer godt før vi går videre til selve trekkingen.

5. Kirurgisk, steril oppdekning

Siden det krever et kirurgisk inngrep, bruker vi kirurgisk oppdekning for å jobbe så sterilt som mulig. Det vil si at vi ikke ønsker uvedkommende bakterier til stede under operasjonen.

6. Trekking av tannen

I tilfeller der tenner må opereres ut, må man ofte legge et lite snitt i tannkjøttet, ofte deles tannen opp i flere deler for å forenkle fjerningen og man fjerner noe ben rundt tannen for å enklere få den ut. Tannen fjernes altså i deler

7. Når tannen er ute

Man må som regel sy etter en kirurgisk fjerning av en tann. Dette er normalt, uproblematisk og smertefritt. Og det forenkler tilhelingen i ettertid.

8. Oppfølging og kontroll

Vi ønsker at alle våre pasienter skal føle seg godt ivaretatt. Vi ønsker å se deg til kontroll ca. 1 uke etter kirurgisk fjerning av tenner.

Smerter etter tanntrekking kan forekomme. Dette er helt normalt og smertestillende i form av Ibuprofen og Paracetamol vil som oftes gi god demping av smertene. Smertene vil være på topp etter 3 dager.

Hevelse kan forekomme etter tanntrekking. Normalt er det ikke nødvendig med antibiotikakur, men for å unngå de største hevelsene etter operasjoner, kan det være fint med en ispose for å kjøle ned området slik at betennelsen og hevelsen blir så liten som mulig.

Forekommer pga. hevelse rundt kjeveledd og kan forekomme i ca. 1 ukes tid etter trekkingen/operasjonen.

Redusert allmenntilstand og feber forekommer også. I slike tilfeller kan det være fint å få en konsultasjon hos tannlege for en vurdering.

Blåmerker er vanligst hos personer som går på blodfortynnende, men man kan få blåmerker etter operasjon også uten å gå på medikamenter. Dette er som regel ufarlig og vil gå over med tiden.

Etter som såret etter tanntrekking er noe komplisert (både bløtvev og benvev) kan det blø etter tanntrekking. Det er viktig å få stoppet dette. Normalt fungerer det fint med at du biter sammen på en kompress i 15 til 20 minutter. Bytt kompressen dersom det blør mye for å oppnå god kompresjon. Gjenta prosessen til det stopper. Dersom man går på blodfortynnende eller har former for blødersykdom, trenger man hjelp fra tannlege/kirurg for å få stoppet dette.

Ønsker du å bestille time?

Ønsker du å bestille time?

BESTILL TIME