Undersøkelse

En undersøkelse hos tannlege eller tannpleier er viktig for å kartlegge hull eller sykdom i munnhulen. Vi utfører en grundig undersøkelse og sørger for at din tannhelse er så optimal som mulig.

Kort informasjon

Det er viktig med jevnlig kontroll. Under den årlige kontrollen ser vi etter hull, tannkjøttsykdom, syre- og slitasjeskader. Vi ser på tannkjøtt, slimhinne og tunge for å se at alt er sunt og friskt. Dersom du er ung, kartlegger vi også visdomstennene dine.

Behandlingstid

30 – 60 minutter

Omfang

Ukomplisert

1. Klinisk undersøkelse

Den kliniske undersøkelsen begynner utenfor munnen. Vi ser på kjeveledd, ansiktsmuskler, lymfeknuter og eventuelle hevelser. Videre ser man på slimhinner, tunge, tannkjøtt og tenner. En god undersøkelse innebærer at vi ser etter hull, tannkjøttsykdommer, slitasjeskader, syreskader, pusseskader, samt vurderer bittet ditt. Normalt vurderer man de flatene på tannen som er synlig i munnhulen i en klinisk undersøkelse.

2. Røntgenbilder

Normalt innebærer undersøkelsen at vi tar røntgenbilder. Røntgenbilder er nødvendig for å se etter hull mellom tennene (approksimal karies)), samt for å se dybden på eventuelle hull i tyggeflater eller glattflater. Dersom du har visdomstenner, rotfylte tenner eller har skadet deg, kan det være fornuftig å ta et større røntgenbilde (panoramabilde) som gir oss mer informasjon om kjeveledd, tannrøtter og kjeve. Normalt tar vi 4 røntgenbilder i en vanlig undersøkelse, såkalte bitewing-røntgenbilder. Hos oss i Fjord Dental har vi også avansert CBCT-røntgen (3D), som brukes enkelte ganger til diagnostikk og før kirurgi.

3. Rens

Det fleste av oss får tannstein i løpet av en viss tid. Noen får raskere tannstein en andre og trenger da oftere rens. En rens innebærer at vi fjerner tannstein fra tennene dine. Noen får tannstein kun bak fortennene i underkjeven, mens andre får det i hele munnen rundt alle tennene. Rens er viktig for å hindre at tannsteinen hoper seg opp og gir tannkjøttbetennelse. Mye tannstein kan også gi dårlig ånde.

4. Polering

Polering fjerner overfladisk misfarging fra tennene dine. Slik misfarging kan f.eks. skyldes kaffe, te eller røyk. En polering gjør vi med poleringspasta som inneholder noe slipestoff, fluorider, og som fjerner misfarging som har satt seg ekstra godt fast.

Noen er mindre begeistret for at tannlegen «pirker» i tennene. Vi gjør dette for å se etter hull og for å sjekke overganger på fyllinger. Dersom du ikke liker dette, så si fra på forhånd, så kan vi selvfølgelig ta hensyn til dette. Mye er gjort med lupebriller og skarpt lys.

Noen brekker seg lettere enn andre. Det er noen som brekker seg når man skal ta røntgenbilder. Dette er helt normalt, og selvfølgelig noe vi tar hensyn til. Det finnes mindre røntgenfilmer og det kan legges til rette for at dette går fint.

Dersom du har tørre lepper, så er det bare å si fra på forhånd. Vi har vaselin som du kan smøre leppene med før undersøkelsen.

Enkelte har kraftig ising i tennene. Noen har kraftig ising i mange tenner, mens noen bare har ising i en tannhals. Si fra på forhånd, så tar vi hensyn.

Ønsker du å bestille time?

Ønsker du å bestille time?

BESTILL TIME