Bittskinne

Bittskinner kan være myke eller harde. Dersom du sliter på tennene dine, har vondt i kjeveledd, ansiktsmuskulatur eller generelt har ansiktssmerter, kan det være fornuftig å bestille en time til konsultasjon.

Kort informasjon

Bittskinner kan være en fin behandling for å beskytte mot slitasje. Noen sliter mer på tennene sine enn andre. Denne slitasjen kan skyldes tanngnissing. En bittskinne vil da kunne bidra til å beskytte tennene. En bittskinne brukes primært om natten. Dersom du har vondt i kjeveledd, ansiktsmuskulatur eller generelt har ansiktssmerter, kan det være fornuftig å bestille en time til konsultasjon for å kartlegge årsaken til dette.

Behandlingstid

2 besøk. 30 til 60 minutter

Omfang

Ukomplisert

1. Kartlegging av behov

Først er det viktig å kartlegge ditt behov. Harde bittskinner kan for enkelte være problematisk å ha i munnen. Ved å kartlegge dine behov, finner vi en løsning som passer for deg.

2. Avtrykk (digitalt/analogt)

Vi velger sammen den teknikken som passer best for deg for å gjengi dine tenner. Vi kan velge mellom vanlig avstøp (med avtrykksmasse i en avtrykksskje) eller vi kan velge intraoral, digital scanning. Dette er nødvendig for å gi deg en skinne som passer godt og som er spesialdesignet til deg.

3. Fremstilling av bittskinne

Etter avtrykk fremstilles skinnen. Hvor lang tid det tar å fremstille skinnen, er avhengig av om vi går for myk eller hard bittskinne.

4. Innprøving av skinne

Besøk nummer 2 prøver vi skinnen. Vi sjekker at den passer i bittet og tilser at skinnen sitter godt og føles komfortabel for deg. Vi gir deg tilstrekkelig opplæring i hvordan du skal ta den inn og ut, når du kan bruke den, renhold av skinnen og praktisk informasjon.

Det kan være noe ubehagelig å bruke skinnen i starten. Du vil oppleve at den kan virke stor og klumpete, du vil kunne føle at du har økt spyttproduksjon og sikler, samt at musklene dine i ansiktet vil kunne kjennes ømme i starten.

For at skinnen skal holde seg pen, er det viktig å få skinnen ren etter hver gang den er brukt. Sett i skinnen etter en god rengjøring av dine egne tenner. Dersom du sover med skinnen, er det greit å rengjøre den med en gang på morgenen. Bruk gjerne et mildt rengjøringsmiddel (gjerne Zalo), vann og en tannbørste. Legg skinnen tørt etter rengjøring.

Dersom det blir utfellinger på den harde bittskinnen (gulaktig belegg) kan skinnen enten legges i et oppløsningsbad med 1 del husholdningseddik (7 %) og 1 del vann. La den ligge over natten. Alternativt finnes det også rengjøringstabletter som man får kjøpt på apotek.

Dersom skinnen blir gul og misfarget, kan man legge skinnen i et glass med 1-2 spiseskjeer med Klorin. La den ligge i 3-4 timer. Skyll grundig med rent vann.

Ønsker du å bestille time?

Ønsker du å bestille time?

BESTILL TIME

Årsaker til behov for bittskinne

  • Økt slitasje
  • Vondt i kjeveledd
  • Vondt i ansiktsmuskler
  • Vondt i nakke/ansikt/hode
  • Ustabilt bitt
  • I stressende situasjoner (eksamensstress, jobbstress, stress hjemme, samlivsbrudd)