Den tapte tannen

Selv med det mest moderne utstyret og med stadig utvikling av ny teknologi, er det dessverre fortsatt slik at man enkelte ganger ikke klarer å reparere eller redde en tann. Filosofien vår i Fjord Dental er at man som tannlege bør strekke seg så langt som overhodet mulig for å redde tenner, men enkelte ganger lar det seg rett og slett ikke gjøre.

Det kan være flere årsaker til at man ikke klarer å redde en tann:

 • Et hull som er så stort at det har ødelagt hele tannen. Det vil si at bakterier har spist opp stort sett hele tannen, og at det kun er røttene som står igjen.
 • Et hull som går langt ned på roten (karies under tannkjøttet). Dersom et hull blir stående over lang tid, kan bakteriene jobbe seg nedover roten. Dersom selve hullet er langt nede på roten, er det lite man kan gjøre for å redde tannen.
 • Dypt hull der hullet går hele veien inn til nerven og der nervekammeret er påvirket. Disse tennene kan ofte reddes med en
 • Et hull under en krone der bakteriene har spist opp hele støttetannen under kronen.
 • En rotfylt tann med sprekk i roten (vertikal rotfraktur)
 • Sprekk i roten til en ikke-rotfylt tann etter kraftig traume
 • En knekt tann der den knekte delen (frakturen) går langt under tannkjøttet. Dette kan skje med tenner der man har store amalgamfylling som har skapt såkalte infraksjoner(sprekkdannelse i tannsubstansen).
 • Rotfylt tann der kjevebetennelsen ikke blir borte
 • Tenner man må trekke pga. regulering (plassmangel)
 • Trekking av tenner som ikke har funksjon og som kan skape problemer
 • Tenner som blir «angrepet» av immunforsvaret (resorpsjoner)
 • Tannkjøttsykdom der tannen har mistet alt sitt støttevev (periodontitt).

Behandlingstid

30 til 60 minutter

Pris

Se prisliste

*Pris kan variere. Kostnadsoverslag gis alltid på forhånd.

Omfang

Normalt

1. Klargjøring før bedøvelse

Først kartlegger vi om du er redd for sprøytestikk eller ikke. Er du en av de som synes bedøvelse går fint, så går vi videre til selve prosedyren. For deg som har tannlegeskrekk, skreddersyr vi et tilpasset opplegg.

2. Bedøvelsen

Vi velger sammen den bedøvelsen som passer best for prosedyren som skal utføres og som passer best for deg. Dersom du er engstelig for sprøyter, anbefaler vi bedøvelseskrem og tryllestavbedøvelse.

3. Sjekk av bedøvelsen

Vi sjekker så at bedøvelsen fungerer godt før vi går videre til selve trekkingen.

4. Trekking av tannen

Tenner trekkes på ulike måter. Det er forskjell på en enrotet tann, en jeksel med flere røtter og en visdomstann som ikke har kommet helt frem. Noen ganger er det så lite igjen av tannen at den må opereres ut. Les mer om dette her.

5. Når tannen er ute

Noen ganger må man sy sutur (sting) etter fjerningen av en tann. Dette er normalt uproblematisk og smertefritt.

6. Oppfølging og kontroll

Vi ønsker at alle våre pasienter skal føle seg godt ivaretatt. Vi ønsker å se deg til kontroll dersom tannlegen mener dette er nødvendig, eller dersom du føler behov for oppfølging.

Smerter etter tanntrekking kan forekomme. Dette er helt normalt og smertestillende i form av Ibuprofen og Paracetamol vil som oftes gi god demping av smertene. Smertene vil være på topp etter 3 dager.

Hevelse kan forekomme etter tanntrekking. Normalt er det ikke nødvendig med antibiotikakur, men for å unngå de største hevelsene etter operasjoner, kan det være fint med en ispose for å kjøle ned området slik at betennelsen og hevelsen blir så liten som mulig

Forekommer pga. hevelse rundt kjeveledd og kan forekomme i ca. 1 ukes tid etter trekkingen/operasjonen.

Redusert allmenntilstand og feber forekommer også. I slike tilfeller kan det være fint å få en konsultasjon hos tannlege for en vurdering.

Blåmerker er vanligst hos personer som går på blodfortynnende, men man kan få blåmerker etter operasjon også uten å gå på medikamenter. Dette er som regel ufarlig og vil gå over med tiden.

Etter som såret etter tanntrekking er noe komplisert (både bløtvev og benvev) kan det blø etter tanntrekking. Det er viktig å få stoppet dette. Normalt fungerer det fint med at du biter sammen på en kompress i 15 til 20 minutter. Bytt kompressen dersom det blør mye for å oppnå god kompresjon. Gjenta prosessen til det stopper. Dersom man går på blodfortynnende eller har former for blødersykdom, trenger man hjelp fra tannlege/kirurg for å få stoppet dette.

Ønsker du å bestille time?

Ønsker du å bestille time?

BESTILL TIME

Symptomer fra en tann som må trekkes

 1. Murrende følelse eller verking
 2. Smerte og tannverk
 3. Kraftig tyggeømhet
 4. Hevelse i munn eller ansikt
 5. Hevelse i tannkjøttet
 6. Vond lukt i munnen
 7. Svært løs tann
 8. Bevegelige fyllinger eller tannbiter