Utvidet undersøkelse

En utvidet undersøkelse innebærer en noe mer omfattende undersøkelse enn den vanlige undersøkelsen. Vi i Fjord Dental sørger for at du får den optimale behandlingen basert på denne undersøkelsen.

Kort informasjon

Under en utvidet undersøkelse tar vi i tillegg til den ordinære undersøkelsen, kliniske bilder med speilreflekskamera, scanning av alle dine tenner (3D-scanning) og alle nødvendige røntgenbilder (panoramabilde/OPG og 3D-røntgen). Vi trenger ofte en utvidet undersøkelse der folk har store slitasjeskader, vil gjennom reguleringsbehandling, har et større behandlingsbehov eller ønsker en ekstra oppfølging.

60 – 90 minutter

Ukomplisert

1. Klinisk undersøkelse

Den kliniske undersøkelsen begynner utenfor munnen. Vi ser på kjeveledd, ansiktsmuskler, lymfeknuter og eventuelle hevelser. Videre ser man på slimhinner, tunge, tannkjøtt og tenner. En god undersøkelse innebærer at vi ser etter hull, tannkjøttsykdommer, slitasjeskader, syreskader, pusseskader, samt vurderer bittet ditt. Normalt vurderer man de flatene på tannen som er synlig i munnhulen i en klinisk undersøkelse.

2. Røntgenbilder

Normalt innebærer undersøkelsen så at vi tar røntgenbilder. Røntgenbilder er nødvendig for å se etter hull mellom tennene (mellomromshull), samt for å se dybden på eventuelle hull i tyggeflater eller glattflater. Dersom du har visdomstenner, rotfylte tenner eller har skadet deg, kan det være fornuftig å ta et større røntgenbilde (panoramabilde) som gir oss mer informasjon om kjeveledd, tannrøtter og kjeve. Normalt tar vi 4 røntgenbilder i en vanlig undersøkelse.

3. Rens

Det fleste av oss får tannstein i løpet av en viss tid. Noen får raskere tannstein en andre og trenger da oftere rens. En rens innebærer at vi fjerner tannstein fra tennene dine. Noen får tannstein kun bak fortennene nede, mens andre får det i hele munnen rundt alle tennene. Rens er viktig for å hindre at tannsteinen hoper seg opp og gir tannkjøttbetennelse. Mye tannstein kan også gi dårlig ånde.

4. Polering & airflow

Her kan man velge mellom polering eller airflow. Begge metodene gir deg en glatt og fin overflate på tennene dine.

5. Fotostatus

Kliniske bilder tatt med speilreflekskamera gir oss masse informasjon. Det er et ypperlig verktøy for oppfølging over tid, for å legge gode behandlingsplaner og som dokumentasjon. For å gjøre reguleringsbehandling er dette helt essensielt.

6. Scanning av tenner

Intraoral scanning av tenner innebærer en 3D-scanning av dine tenner. Ved reguleringsbehandling eller større behandlinger, er dette standard prosedyre. Dette både før behandling og underveis. En intraoral scan gir oss det beste utgangspunktet hva gjelder dokumentasjon og behandlingsplanlegging.

For deg som synes det er ubehagelig å ta avtrykk med avtrykksmasse (vanlig avstøp), kan intraoral scanning være et ypperlig hjelpemiddel. Det går fort, og du slipper avtrykksmassen inn i munnen i flere minutter.

Dersom tannlegen har sagt at du har tannslitasje, så er bilder en fin måte å følge med på tannslitasje. Hvor mye slites det i løpet av ett år? Bildene gir svaret, og det gir tannlegen et bedre utgangspunkt på når behandling bør igangsettes.

Ønsker du å bestille time?

Ønsker du å bestille time?

BESTILL TIME