Tannlegeskrekk

Det er mange som synes det kan være ubehagelig å gå til tannlegen. Det å ha tannlegeskrekk er faktisk mer vanlig enn man skulle tro. Vi i Fjord Dental tar tannlegeskrekk på alvor, og hos oss er det viktig at du alltid føler deg godt ivaretatt dersom du har tannlegeskrekk.

Vi er her for deg

Det finnes ulik gradering av en tannlegeskrekk. Enkelte kjenner at det gjør litt vondt i magen dagen før behandling, mens andre er så redde at de uteblir fra tannlegen over flere år. I de mest ekstreme tilfellene kan man ha unngått å gå til tannlegen i over 20 år.

Vi ønsker alltid å kartlegge ditt behov for ekstra oppfølging, og har laget en oversikt som kan gjøre det litt lettere for deg å velge en fremgangsmåte.


Du går til tannlegen relativt jevnlig. Du gruer deg dagen før behandling og kjenner at det gjør litt vondt i magen. Du er litt redd for sprøyter og synes det er ubehagelig med diverse lyder og liker ikke å miste kontrollen. Du klarer å gjennomføre tannbehandling, men vil helst at det skal gå fort og greit.

Du har noen dårligere erfaringer og da særlig fra skoletannlegen i ung alder. Du gruer deg og kjenner på enkelte fryktreaksjoner i det du tenker på tannlegebesøk. Du klarer å gjennomføre en undersøkelse, men gruer deg til å rense tannstein og liker dårlig de høye lydene fra utstyret.

Du får vondt i magen når du lurer på om du har hull og det blir snakk om behandling. Du vurderer å avlyse timen til behandling, men møter allikevel opp. Mens du sitter på venterommet har du vondt i magen og kjenner deg svett i håndflatene. Du kikker til stadighet på klokka på venterommet. Du kommer inn til behandling og er veldig spent.

Du gruer deg, og vil selvsagt ha bedøvelse. Du gruer deg til sprøytestikk, borelyder og er redd for å ha vondt. Du merker at du blir litt svimmel etter at bedøvelsen er satt. Du vil egentlig bare avbryte behandlingen da du føler hjertebank, økt svetting, at du blir svimmel eller at du knyter deg. Du glemmer å puste og føler at du har mistet kontrollen. Du gjennomfører behandling, men opplever disse følelsene hver gang du skal til tannlegen for å utføre behandling.

Du har ikke vært hos tannlegen på flere år. Du har en følelse av at det er mange ting som er galt, og at du har flere hull. Du har enkelte ganger hatt vondt i tennene, og har da bestilt akutt-timer for å lindre smertene. Du har vurdert å bestille tannlegetime, men du utsetter det både fordi du er redd, men også fordi du føler på skammen. Skammen for å ha dårlige tenner og skammen for å ikke ha vært hos tannlegen på mange år selv om du vet at det er dumt. Skammen for at du skal få kjeft og dårlige tilbakemeldinger. Du bestiller til slutt en time, men avbestiller timen noen dager før, og har avbestilt opptil flere timer den siste tiden.

Du føler behovet for kontroll og vil gjerne ha en tannlege som forstår dine behov. Du har flere ting du gruer deg til før et tannlegebesøk, men klarer ikke helt å sette fingeren på akkurat hva som gjør det så ukomfortabel. Du liker ikke sprøyter, du liker ikke pirkingen, du liker ikke lydene og du liker ikke å ha ting i munnen. Du blir kvalm av lukten fra et tannlegekontor og du har opptil flere dårlige erfaringer der bedøvelsen ikke har fungert skikkelig, og der du føler du har mistet kontrollen fullstendig. Du har ikke lenger tillit til tannleger og blir uvel bare du hører ordet tannlege. Du føler et sterkt behov for å få fikset opp i munnen, men er rådvill på hvordan du skal få det til.

Oppfølging

De ulike graderingene vil gjøre at vi legger opp behandlingen slik at den passer deg. Dersom du har mild tannlegeskrekk, er det ofte en kortere vei til å føle seg trygg enn om man har uttalt tannlegeskrekk. Men ikke fortvil, vi i Fjord har god erfaring med alle typer tannlegeskrekk.

STEG 1 - DEN GODE SAMTALEN

For oss er det viktig at vi blir kjent med nettopp deg. Hva er det som er vanskelig for deg under tannbehandling? Og hvorfor er det så lenge siden sist tannlegebesøk? Dersom det er ønskelig fra din side, tar vi gjerne en prat første gang vi møtes. Da setter vi oss ned i et rom helt uten tannlegestol og borelyder. Du får en kopp te eller kaffe, og vi prater om deg, slik at vi kan bli bedre kjent, og for å sammen finne ut hvordan vi kan løse dine utfordringer. Det blir ingen tur i tannlegestolen i dag, med mindre det er ønskelig fra din side. Sammen lager vi et behandlingsopplegg som kan være med på å kurere din tannlegeskrekk.

STEG 2 – KARTLEGGE UTFORDRINGER

Dersom du er klar for å gå videre, og ønsker at vi i Fjord Dental skal hjelpe deg, lager vi et behandlingsforslag som bygger videre på det du fortalte om deg selv fra forrige besøk. Det blir ingen overraskelser under dette besøket, men dersom du føler deg klar er målet for timen en undersøkelse med røntgenbilder for å få oversikt og for å lage en behandlingsplan.

STEG 3 –VEIEN VIDERE

Sammen finner vi en løsning på hvordan vi skal komme i mål. Grovt fortalt er denne veien enten via eksponeringsterapi (CBT) eller vha. andre metoder. Sammen bestemmer vi oss for hvordan vi går frem.

Ønsker du å bestille time?

Ønsker du å bestille time?

BESTILL TIME