Behandling av hull

Hull i tennene er forårsaket av bakterier i munnhulen. På norsk kaller vi dette for tannråte, mens på latin kaller vi det karies. Karies kan ødelegge tenner fullstendig dersom hullet blir stående.

Kort informasjon

Vi graderer hull fra 1 til 5, der hull i emaljen (grad 1-2) betraktes som begynnende hull. Begynnende hull kan man stoppe med god tannpuss, bruk av tanntråd og gjerne litt ekstra fluor. Hull som går gjennom emaljen og inn i det som kalles tannbenet, trenger ofte en fylling for å bli stoppet. Noen ganger er hullet som trenger behandling stort, andre ganger er det lite. Tommelfingerregelen er at hull fra grad 3 og opp ofte blir behandlet med fyllinger. Lekkasjer rundt en allerede eksisterende fylling, altså i skjøten mellom en fylling og tannen din, kaller vi for sekundær karies.

Behandlingstid

Fra 30 til 120 minutter

Omfang

Ukomplisert

1. Klargjøring før bedøvelse

Først kartlegger vi om du er redd for sprøytestikk eller ikke. Er du en av de som synes bedøvelse går fint, så går vi videre til selve prosedyren. For deg som har tannlegeskrekk, skreddersyr vi et tilpasset opplegg.

2. Bedøvelsen

Vi velger sammen den bedøvelsen som passer best for prosedyren som skal utføres og for deg. Dersom du er engstelig for sprøyter, anbefaler vi bedøvelseskrem og tryllestavbedøvelse.

3. Kofferdam

Kofferdam er en duk vi setter rundt tennene dine for å ha kontroll på fuktighet og for å gjøre det mer komfortabelt for deg under selve boringen. Det er ikke alle som er vant til å bruke dette, men det gir det beste resultatet for dine tenner.

4. Lokalisere hullet

Vi må alltid bore for å komme til selve hullet. Hullet kan befinne seg i et mellomrom, og da må vi få tilgang til bakteriene og hullet.

5. Rense ut hullet

Vi fjerner det syke tannvevet og bakteriene. Tannen består nå ikke lenger av karies og vi kan gå over til fylling av hullet.

6. Fylling

I denne fasen erstatter vi det tannvevet som er fjernet pga. karies med en komposittfylling, som er en fylling som består av en plastpartikler og keramiske partikler. Vi bruker blått, høyenergisk lys for å herde plasten da denne kommer flytende. Fyllingen legges lagvis og herdes så i mange omganger. Man gjenskaper så tannens anatomi og utseende slik den var i utgangspunktet.

7. Tilpasning av fyllingen

Til slutt pusser vi til fyllingen. Vi passer på at den er riktig i bittet ditt (dvs. ikke for høy), at den er glatt og at den føles komfortabel. Dersom alt føles fint for deg, er fyllingen ferdig.

8. Oppfølging og vedlikehold

Vi ønsker at alle våre fyllinger skal vare så lenge som mulig, så vi gir deg god opplæring i hvordan du skal holde rent for å få maks levetid ut av dine fyllinger.

Varigheten av en komposittfylling kan variere. Hos enkelte, som er flinke med tannstellet, kan fyllingene vare i lang tid (dvs. opptil 20 år). Hos andre, som er mindre nøye med renholdet, kan de vare betydelig kortere. Hos Fjord Dental bruker vi de beste materialene, setter av god tid til behandlingen og vi bruker kofferdam på de fleste fyllinger. Alle forholdene ligger til rette for at du skal få de beste fyllingene og den beste kvaliteten hos oss.

Smerter i en tann etter at det er lagt en fylling, kan forekomme. Sannsynligheten for smerter i etterkant er større dersom hullet var stort i utgangspunktet. Dersom hullet var nærme nerven, kan smerter oppstå i etterkant. Ta da kontakt med oss.

Ønsker du å bestille time?

Ønsker du å bestille time?

BESTILL TIME

Ulike steder å ha hull

1. Tyggeflatehull

Disse hullene kan være synlig med det blotte øyet. De kan være brune eller hvite, og gir ofte et inntrykk av at noe kan være galt med tannen. Disse hullene finner vi ved hjelp av en klinisk undersøkelse der vi bruker godt lys, et skarpt blikk og kjenner på overflatene med et instrument. Denne typen hull kan skyldes dype groper i tannen (fissurer) som er vanskelige å holde rene da de kan være svært dype og tynne. Disse hullene repareres med en 1 flaters fylling.

2. Mellomromshull

Dette er hull mellom tennene dine. Ofte er disse i jekselområdene der tannbørsten ikke kommer skikkelig til. Ved å benytte seg av tanntråd, kan man spare seg for denne typen hull. Dersom du allerede har et hull av grad 3, reparerer vi denne typen hull med en 2 flaters fylling. Vi må gå via tyggeflaten for å komme til hullet i mellomrommet.

3. Glattflatehull

Disse hullene ligger på de glatte flatene av tennene dine. Det vil si de flatene som ligger ut mot kinnet og inn mot tungen. Det er mindre vanlig å få hull på glatte flater, men det forekommer dersom man for eksempel har pusseskader eller gropdannelser (fissurer). Enkelte sliter også med rothull (rotkaries) dersom tannkjøttet har trukket seg godt tilbake eller dersom man har svært redusert spyttproduksjon.