Trekking av tenner

Det hender dessverre at vi må fjerne tenner. Enkelte tenner lar seg ikke behandle, og må da trekkes. Det kan være flere årsaker til at tenner går tapt.

Variasjon av ulike tenner

Tenner trekkes på ulike måter. Det er forskjell på en enrotet tann, en jeksel med flere røtter og en visdomstann som ikke har kommet helt frem. Noen ganger er det så lite igjen av tannen at den må opereres ut. Les mer om dette her.

Årsaker til at tenner må trekkes

  • Visdomstenner som ikke har brutt helt frem.
  • Visdomstenner som kommer opp feil.
  • Visdomstenner med hull i.
  • Tenner med store hull.
  • Tenner med store betennelser rundt roten.
  • Rotfylte tenner med sprekk i roten.
  • Ikke-rotfylte tenner med sprekk i roten.
  • Periodontitt/tannkjøttsykdom.

Behandlingstid

30 til 60 minutter

Omfang

Ukomplisert

1. Klargjøring før bedøvelse

Først kartlegger vi om du er redd for sprøytestikk eller ikke. Er du en av de som synes bedøvelse går fint, så går vi videre til selve prosedyren. For deg som har tannlegeskrekk, skreddersyr vi et tilpasset opplegg.

2. Bedøvelsen

Vi velger sammen den bedøvelsen som passer best for prosedyren som skal utføres og som passer best for deg. Dersom du er engstelig for sprøyter, anbefaler vi bedøvelseskrem og tryllestavbedøvelse.

3. Sjekk av bedøvelsen

Vi sjekker så at bedøvelsen fungerer godt før vi går videre til selve trekkingen.

4. Trekking av tannen

Tenner trekkes på ulike måter. Det er forskjell på en enrotet tann, en jeksel med flere røtter og en visdomstann som ikke har kommet helt frem. Noen ganger er det så lite igjen av tannen at den må opereres ut. Les mer om dette her.

5. Når tannen er ute

Noen ganger må man sy sting (sutur) etter fjerningen av en tann. Dette er normalt uproblematisk og smertefritt.

6. Oppfølging og kontroll

Vi ønsker at alle våre pasienter skal føle seg godt ivaretatt. Vi ønsker å se deg til kontroll dersom tannlegen mener dette er nødvendig, eller dersom du føler behov for oppfølging.

Smerter etter tanntrekking kan forekomme. Dette er helt normalt og smertestillende i form av Ibuprofen og Paracetamol vil som oftes gi god demping av smertene. Smertene vil være på topp etter 3 dager.

Hevelse kan forekomme etter tanntrekking. Normalt er det ikke nødvendig med antibiotikakur, men for å unngå de største hevelsene etter operasjoner, kan det være fint med en ispose for å kjøle ned området slik at betennelsen og hevelsen blir så liten som mulig.

Forekommer pga. hevelse og kan forekomme i ca. 1 ukes tid etter trekkingen/operasjonen.

Redusert allmenntilstand og feber forekommer også. I slike tilfeller kan det være fint å få en konsultasjon hos tannlege for en vurdering.

Blåmerker er vanligst hos personer som går på blodfortynnende, men man kan få blåmerker etter operasjon også uten å gå på medikamenter. Dette er som regel ufarlig og vil gå over med tiden.

Etter som såret etter tanntrekking er noe komplisert (både bløtvev og benvev) kan det blø etter tanntrekking. Det er viktig å få stoppet dette. Normalt fungerer det fint med at du biter sammen på en kompress i 15 til 20 minutter. Bytt kompressen dersom det blør mye for å oppnå god kompresjon. Gjenta prosessen til det stopper. Dersom man går på blodfortynnende eller har former for blødersykdom, trenger man hjelp fra tannlege/kirurg for å få stoppet dette.

Ønsker du å bestille time?

Ønsker du å bestille time?

BESTILL TIME